skip to Main Content

Toen ik nog burgemeester was van onze mooie stad Haarlem kwam het nogal eens voor dat ik op straat werd aangesproken door mensen met problemen. Het kon om van alles gaan. Van het uitblijven van een verblijfsvergunning tot het verliezen van je baan , een plotselinge ziekte of ernstige relatieproblemen en noem maar op.

Ik herinner me de vrouw wiens man gokverslaafd bleek en op zekere dag de deurwaarder langs zag komen om alle schulden te innen. Weg huis, weg huwelijk en dan maar proberen om in je eentje je kinderen nog behoorlijk op te voeden. Ze deed het. En hoe!

Of de man die er tussen sprong bij een steekpartij in een café. Hij werd opgepakt, kwam in de gevangenis, raakte huis en baan kwijt. Toen hij later werd vrijgesproken was alles weg en verliet hij met alleen nog een vuilniszak met wat persoonlijke bezittingen de toen nog in gebruik zijnde koepel. Ook hij kroop uit het diepe dal en leeft weer een normaal leven.

Wat ik van deze verhalen leerde is dat je door een samenloop van tegenzittende omstandigheden zomaar alles kwijt kan zijn en je leven er van de ene op de andere dag heel anders uit kan gaan zien. En dat je als het nodig is acute hulp moet bieden. Ook als je daardoor de randen van regels en procedures opzoekt.

Je ziet ook dat er soms nog een “cadeautje” bijkomt, namelijk het stigma dat je een loser bent die er een rommeltje van heeft gemaakt. Maar het tegendeel blijkt vaak het geval. Dat we te maken hebben met sterke mensen die pech en tegenslag kunnen overwinnen en weer baas worden over hun eigen bestaan.

Als ik terugdenk aan de tijd dat ik burgemeester was is er veel om trots op te zijn. Ik ben vooral trots op al die Haarlemmers die klaar staan om hun stadgenoten die het (tijdelijk) minder hebben getroffen bij te staan. Om hen een helpende hand te reiken en te proberen hen weer op weg te helpen. En nog net ietsje trotser op degenen die uit het dal kropen en nu weer een normaal bestaan hebben opgebouwd!

Bernt Schneiders
Voormalig burgemeester

Bernt Schneiders

Voormalig burgemeester Haarlem

Back To Top