skip to Main Content

Hoe leer je kinderen met geld omgaan? ‘Een miskoop hoort erbij’, stond te lezen als kop van een artikel over de Week van het Geld 2019[1]. Maar als kinderen geen geld hebben om uit te geven, dan kunnen ze ook nooit tot deze leerervaring komen. Dat is de reden dat wij als Diaconie van de Protestantste Gemeente Haarlem in 2018 gestart zijn met het Zakgeldproject. Om kinderen uit gezinnen met een laag inkomen de kans te geven om zakgeld te verdienen.

Tijdens de mei- zomer- en herfstvakantie hebben wij projectdagen georganiseerd waarop de kinderen hebben geholpen de buurt op te ruimen: vuil prikken, onkruid wieden, ramen lappen. Een beetje als het vroegere ‘Heitje voor karweitje’. Door geld te verdienen ga je het ook meer waarderen. Ook de kinderen leren om te gaan met geld hoorde bij het project. Elke vakantie hebben we een workshop georganiseerd waar kinderen op een speelse manier leren over bijvoorbeeld geld sparen, lenen en omgaan met aanbiedingen.

Maar het allerbelangrijkste bij de financiële opvoeding van kinderen, zijn de ouders en verzorgers. Zij zijn degenen die de voorbeeldfiguren zijn voor de kinderen wat betreft geld uitgeven. Voorafgaand aan elk project hebben we de ouders uitgenodigd om hierover te praten en ervaringen uit te wisselen over omgaan met geld en hoe je met kinderen daarover praat. Hanneke Versluis van Schuldhulpmaatje heeft

hierbij geholpen en verteld hoe Schuldhulpmaatje ondersteuning kan bieden bij geldzorgen.

Door Daniëlle Leder, diaconaal werker

[1] https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/4651581/week-van-het-geld-zakgeld-kleedgeld-kinderen-geld

Daniëlle Leder

Daniëlle Leder, diaconaal werker

Praat mee over dit onderwerp op ons forum!
Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top