skip to Main Content

Heel diep in de schulden heb ik nooit gezeten. Op de een of andere manier wist ik altijd wel rond te komen. Ik besteed veel geld aan mijn (bijna dagelijkse) cappuccino bij Starbucks en ik ben gek op uitgebreid lunchen met een vriend of vriendin. Maar aan kleren, vakanties en frutsels voor mijn huis geef ik niet zo gek veel uit.

Slecht één jaar in mijn leven – rond mijn vijfentwintigste – heb ik het financieel pittig gehad. Dat was toen ik van het een op andere moment ontslag nam, omdat ik ruzie had met een ontzettend vervelende baas. In de bus naar huis realiseerde me pas dat ik waarschijnlijk geen recht had op een werkloosheidsuitkering. Ik had een goedbetaalde baan zomaar weggegooid.

De volgende dag ging ik langs het uitzendbureau en het enige werk dat zij op dat moment voor me hadden was een baantje van 12 uur als schoonmaakster in een bejaardentehuis in Bloemendaal. Ik had iets gespaard en kon van daaruit verder gaan zoeken, dacht ik, dus ik nam het aan.

Het spaargeld was natuurlijk snel op. De huur en de gemeentelijke belastingen moesten betaald worden en er moesten boodschappen worden gedaan. De baan als schoonmaakster leverde veel te weinig op om van te leven. Een andere baan was niet eenvoudig te vinden, zelfs niet via het uitzendbureau.

Dat was voor het eerst in mijn leven dat ik voor de geldautomaat stond en er niets meer uit kwam. Ik moest naar mijn vader toe gaan en vragen of hij me wat geld wilde lenen om de huur van mijn appartement te betalen.

Nu weet ik dat veel mensen maand na maand bij anderen moeten aankloppen omdat ze de kinderen niet te eten kunnen geven. Dat ze niet meer rood kunnen staan, omdat de bank het genoeg vindt. En dat het voor mij allemaal niet zo’n enorm drama was omdat ik alleen woonde en uiteindelijk wel weer een fulltime baan zou kunnen vinden. Maar toch maakte het een onuitwisbare indruk op me.

Praat mee over dit onderwerp op ons forum!
Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top