skip to Main Content

Ik kom Sebas tegen op een bankje in een park. Hij zit daar regelmatig met vrienden, een beetje rond te hangen en te praten. Ik raak met hem in gesprek, vertel dat ik hulpverlener ben en jongeren ondersteun, onder andere bij schulden. Hij lijkt geïnteresseerd maar wil niet verder praten. Misschien omdat zijn vrienden erbij zitten, misschien omdat hij mij nog niet goed kent. Wel wisselen we nummers uit. “Laat maar weten als ik iets voor je kan betekenen”, zeg ik.

Een paar weken gaan voorbij. Ik kom Sebas en zijn vrienden vaker tegen, op hetzelfde bankje of andere plekken in de stad. We maken een praatje over alledaagse dingen, over hoe Ajax het doet in de Champions League of wat de plannen zijn met Koningsdag. Op een avond ontvang ik een appje van Sebas: “Hej, kan je me misschien helpen. Ik heb wat boetes”. “Natuurlijk”, zeg ik, “Kom langs en neem je post mee”. We spreken af voor de volgende dag.

Sebas komt het kantoor binnengelopen met een grote tas van de Dekamarkt vol ongeopende post. We beginnen langzaam met het uitzoeken en sorteren. Een lastige klus voor Sebas. Hij schrikt als hij de bedragen leest. “Ik wist niet dat het zo erg was”, zegt hij meerdere keren. Na anderhalf uur hebben we een grote stapel lege enveloppen en een dikke map vol met acceptgiro´s. Alles is gesorteerd, er is overzicht. Sebas is bezorgd maar opgelucht. Totaalschuld bijna €7000,-.

Het hebben van schulden gaat je niet in de koude kleren zitten. Het zorgt voor stress en spanningen thuis. Als veldwerker voor Streetcornerwork begeleid ik regelmatig jongeren met schulden. Dit is nooit makkelijk geweest. De wereld van schulden is complex, hard en soms moeilijk te begrijpen.

In de afgelopen jaren zijn er nieuwe werkwijzen ontwikkeld om mensen met schulden goed te kunnen ondersteunen. Hieraan ten grondslag liggen verschillende onderzoeken over de invloed van schulden, of het ervaren van schaarste, op het alledaagse functioneren. Zo ook in Haarlem. Sinds vorig jaar is NewFuture van start gegaan. Dit project helpt jongeren met schulden door de schuldenlast over te nemen en jongeren een rentevrije lening te verstrekken voor het verschuldigde bedrag, op voorwaarde dat zij zich gaan richten op een duurzame, schuldenvrije toekomst.

We zijn een half jaar verder. Sebas heeft inmiddels zijn rijbewijs gehaald en gaat binnenkort starten als bezorger. Een week geleden heeft hij zijn leenovereenkomst getekend bij de gemeente, die zijn oorspronkelijke schuld van €7000,- heeft kunnen afkopen voor €3500,-. Deze lening moet Sebas bij de gemeente afbetalen. Hij kan zich richten op werk, en misschien volgend jaar starten met een opleiding.

Thomas Witteveen

Veldwerker bij Streetcornerwork

Praat mee over dit onderwerp op ons forum!
Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top