skip to Main Content

In Nederland hebben ruim 1,4 miljoen huishoudens problematische schulden De schuldhulpverlening kost de Nederlandse overheid ca 1 miljard euro per jaar. In de gemeente Haarlem hebben zo’n 12.750 Haarlemmers te maken met ‘risicovolle’ schulden. Haarlemmers met oplopende betalingsachterstanden melden zich pas na 5 jaar bij de hulpverlening. De schulden zijn dan vaak opgelopen tot 40.000 euro en er zijn gemiddeld 14 schuldeisers. Mensen weten niet waar ze terecht kunnen met hun problemen of schamen zich voor hun schulden (Haarlems Dagblad, 9 februari 2020).

Het hebben van schulden kan leiden tot groot leed, zoals stress, sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim en relatieproblemen. Het aantal mensen met schulden neemt toe. Vaak ontstaat een schuld door grote veranderingen in je leven, zoals een scheiding of een ziekte. Soms door onhandigheid of onwetendheid. Omdat een schuld snel op kan lopen als je niets doet, door boetes, incassobureaus of deurwaarders, helpt het enorm om op tijd om hulp te vragen. Het is bekend dat dit doorgaans veel te laat gebeurt.

De makers van Blik op geld zijn betrokken Haarlemmers die bij willen dragen aan een sociale stad. Een stad waarin niemand gebukt hoeft te gaan onder de last van schulden en mensen makkelijker de weg naar ondersteuning kunnen vinden. Zodat ze weer een ‘geldzorgenvrij’ leven kunnen leiden.

Deze betrokken Haarlemmers hebben leren filmen en interviewen. Om films te maken waarin ze op zoek gaan naar waar je terecht kan als je financiële zorgen hebt en daar een beeld van te geven. Zodat degene die dat nodig hebben makkelijker hun weg naar een oplossing vinden.

De makers van de zes films bestaan uit zes duo’s, bestaande uit een jongere en een oudere. Sommigen doen mee omdat ze zelf ervaringsdeskundig zijn en weten hoe naar het is om schulden te hebben en vandaaruit anderen willen helpen. Ze willen onderdeel zijn van de oplossing en niet (langer) van het probleem. Anderen doen mee omdat ze zich betrokken voelen en daarom bij willen dragen aan een oplossing.

De zes korte films over succesvolle Haarlemse projecten en rolmodellen:

Jochem (21), Maartje (25) en Appie (67) interviewden schuldhulpmaatjes Marjolijn en Laura. Dit zijn vrijwilligers die helpen bij het ordenen van je administratie, het bellen met instanties en ondersteunen bij wat er nodig is weer grip te krijgen op je financiën en je zorgen te verlichten. Samen met Gerard, één van de schuldhulpmaatjes, gaan ze op bezoek bij Richard. Gerard ondersteunt Richard al een tijd omdat hij vanwege ziekte in de schulden kwam en zich overspoeld voelde.

Rinie (84) en Dante (25) filmden bij Het Spaarne Gasthuis. Dit ziekenhuis biedt een renteloze lening aan haar werknemers die schulden hebben door de oprichting van een sociaal fonds.

Yvonne (63), Ahmed (19) en Zina (19) filmden bij het NOVA College. Lilia van het NOVA College werkt op de financiële afdeling van het NOVA maar heeft zo makkelijk overzicht in ingewikkelde financiële zaken én een groot hart voor haar studenten dat zij hen als budgetcoach is gaan helpen met budgetteren en het afbetalen van schulden.

José (70), Olga (69) en Eline (20) filmen bij Het Open Huis. Het Open Huis is een plek in Schalkwijk waar iedereen terecht kan en welkom is voor allerlei (praktische) zaken. Hier kan je bijvoorbeeld samen een gratis kop koffie drinken, een maaltijd eten en voor weinig geld kleding aanschaffen. Olga en José zijn hier kind aan huis. Zij roemen de warmte en de vele groothartige hulp voor mensen die het wat krapper hebben.

Justin (23) en Joke (83) filmden bij Streetcornerwork om Thomas te interviewen over New Future, het programma van o.a. de gemeente Haarlem die de schulden van jongeren tot 27 jaar overneemt en hen begeleiding biedt. Justin en Joke startten bij Philip van Triple Threat die hen meeneemt naar Streetcorner zoals hij ook wel eens ‘zijn’ jongeren daar naar toe begeleidt. Justin wisselt met Bo ervaringen uit omdat zij beide zelf het programma van New Future doorlopen: wat levert het hen op?

Trude (71) en Melissa (23) filmden op het gemeentehuis bij Marit die vertelt over het schuldsaneringstraject van de gemeente. Hier interviewen ze ook Donna die met grote trots vertelt dat ze haar schuld binnen drie jaar volledig heeft afbetaald en nu anderen helpt die kampen met schulden, omdat ze weet hoe akelig het is en iedereen gunt dat je daar van af bent en in staat bent goed te budgetteren en rond te komen.

De première van de films van Blik op geld was gepland op 11 juni. Vanwege de huidige ontwikkelingen is deze tot nader orde uitgesteld. Wanneer we weer veilig samen kunnen komen nodigen we u uit voor de première in de Toneelschuur Haarlem, Lange Begijnestraat 9, 2011 HH te Haarlem. Wilt u verzekerd zijn van een plekje? Geef je dan vast op via: geldzorgenvrij@stemindestad.nl

We hopen tijdens de première niet alleen de bewustwording binnen organisaties en werkgevers te vergroten. Maar ook mensen met financiële problemen te activeren om hulp te gaan vragen. Iedereen kan gebruik maken van de goede initiatieven die er al zijn. Na de première zullen de zes Blik op geld filmpjes te zien zijn via www.geldzorgenvrij.nl, het platform dat Haarlemmers met problematische schulden helpt.

—————-

Ben jij of ken jij iemand die geldzorgen heeft en hulp kan gebruiken bij het op orde krijgen van de financiën? Neem contact op met Hanneke Versluis op 06-10638323, coördinator Geldzorgenvrij. Geldzorgenvrij zorgt voor een goede match !

————-

Blik op geld dankt voor de gastvrijheid en inhoudelijke bijdragen van Triple Threat, de Gemeente Haarlem, New Future, Het Open Huis Schalkwijk, het NOVA College, het Spaarne Gasthuis en Streetcornerwork Haarlem.

Dit project is mogelijk gemaakt door Hofje Codde van Beresteijn, de Rabobank, Fonds Sluyterman van Loo, Stichting Woudschoten, het RCOAK, Stichting Buytentwist en de Gemeente Haarlem.

Blik op geld is bedacht, gemaakt en begeleid door Mirna Ligthart, Marieke Boon en Sander van Weert op initiatief van en in samenwerking met Geldzorgenvrij. Een belangrijke pijler van Geldzorgenvrij is SchuldHulpMaatje. Geldzorgenvrij is een van de programma’s van de Haarlemse Stichting Stem in de Stad. Voor meer informatie www.geldzorgenvrij.nl

Samen zetten we ons in voor een sociale stad met Haarlemmers die zich verbonden en geldzorgenvrij kunnen voelen. 

Bron: https://www.linkedin.com/pulse/blik-op-geld-betrokken-haarlemmers-maken-films-over-waar-ligthart/?trackingId=O5WHLEM2RAuVmQYbSKqlMw%3D%3D

Geldzorgenvrij.nl - Wij zijn er voor iedereen die meer wil weten over omgaan met geld.

Praat mee over dit onderwerp op ons forum!
Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top